HockeyNews
PLUS

Därför fyller inte Mora laguppställningen: "Bättre att låta någon spela mer"

(15825) Johan Hedberg
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 16 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Mora har hittills inte förlorat under ordinarie tid i Hockeyallsvenskan denna säsong.
Samtidigt lämnar man två platser tomma i laguppställningen i varje match. Inga konstigheter i det menar huvudtränaren Johan Hedberg.
– För mig har det aldrig varit något jag funderat på, sedan har jag fått frågan ibland varför vi inte dressar fler spelare men jag tror mer på att man använder de som är inne i matchen på ett effektivare sätt, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Det finns plats för 20 utespelare och två målvakter i laguppställningarna i svensk ishockey, vilket i de allra flesta fall används till att ta med sig 13 forwards och sju backar till match eller ibland för att kunna mönstra fyra hela femmor.

Den som studerat Moras laguppställningar den här säsongen har däremot kunnat notera att man nöjer sig med att ställa upp med endast 18 utespelare fördelat på tolv forwards och sex backar. Något som lag hos de allra flesta klubbar endast sker om laget dras med skadebekymmer.

Enligt Moratränaren Johan Hedberg är anledningen enkel.

– Jag tycker inte att det finns nog med minuter i en hockeymatch. Jag har aldrig varit back men jag skulle inte ha tyckt om att vara sju backar, jag tycker att det är för mycket. Likadant med en extra forward, ska man sitta där i 17-18 minuter och inte göra något för att sedan kastas in i hetluften när man är kall, säger han och fortsätter:

– Det gynnar ingen tycker jag, då är det bättre att låta någon spela mer om vi behöver det istället.

Hur har spelarna reagerat på detta, det hör ju inte till vanligheterna?

– Vi har faktiskt inte haft något snack kring det. För mig har det aldrig varit något jag funderat på, sedan har jag fått frågan ibland varför vi inte dressar fler spelare men jag tror mer på att man använder de som är inne i matchen på ett effektivare sätt.

Johan Hedberg gör sin första sejour som huvudtränare. Foto: Bildbyrån

I en haltande tabell parkerar Mora på en tredjeplats i allsvenskan med nio inspelade poäng på fyra matcher samtidigt som man är ett av tre lag, tillsammans med Björklöven och Västervik, som ännu inte förlorat under ordinarie tid.

Närmast kommer man från en straffseger mot Södertälje på bortaplan.

Men helt där man vill vara spelmässigt är man inte ännu menar Hedberg.

– Vi är på väg att bygga vårt grundspel varje dag. Vi kuggar i varandra på forechecken och vi försöker vara ett lag som är jobbiga att spela emot, med hög press och stress och en snabb ishockey från försvar till anfall och det tycker jag att vi blir bättre på i varje match, säger han.

Under fredagskvällen väntar Tingsryd på hemmaplan för Mora, ett Tingsryd som närmast kommer från tre poäng mot förväntade topplaget Timrå.

– Det blir en tuff match, de är ett bra lag. Det är svårt komma in på Tingsryd, de spelar tight på insidan och håller sina motståndare utanför sig och tvingar dem till sämre avslut, säger Hedberg och fortsätter:

– För oss blir nyckeln att fortsätta spela med fart, bra spelvändningar, ta oss ur egen zon på ett effektivt sätt, skapa fart genom mittzon och komma in i deras femmannabox och ha folk på buren. Vi får inte vara nöjda med att hållas på utsidan utan vara lite smutsiga.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!